Нов блог, копелета!

  • - 8 pm. Everybody out on the balconies, clapping, all together as a society. The one moment we are no longer alone.
    Преди 4 години

четвъртък, април 03, 2008

Искат да премахнат българския език от програмата в училище!!!

В защита на българския език
news.bg
Родители създадоха инициативен комитет в защита на точка 4, ал 16 от Закона за народната просвета.

Тя гласи - Държавните образователни изисквания се отнасят за ...усвояването на книжовния български език.

Според промените в закона, внесени от Министерски съвет, приети от просветната парламентарна комисия - точка 4, ал 16 се отменя.

Законопроектът за промени в закона е минал на първо четене в пленарна зала на 6 март.

Родителите изразяват своя протест срещу отпадането на този текст и настояват да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата.

Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания, се казва в петиция, разпространена до мадиите.

Те заявяват, че Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани.

Според родителите от комитета с този текст се погазва Конституцията, в която изрично е записано, че официалният език в страната е българският език.

Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.


ПЕТИЦИЯ!!!


И ще го оставя без коментар, мисля че говори само за себе си

Няма коментари: